Dojo Kun #1: Caută Perfecțiunea Caracterului (Caracter)

Aceasta înseamnă că arta Karate este mai mult decât dobândirea unor capacități fizice. Toturor începătorilor, mai ales celor tineri, trebuie să li se arate importanța dezvoltării caracterului prin disciplină și antrenament riguros. Pentru începător, procesul de formare al caracterului începe cu perfecționarea tehnicilor prin repetiție. Spiritul de luptător va fi atins pe măsură ce se capătă încredere, odată cu "șlefuirea" tehnicilor. Prin antrenament pune-ți în evidență aspectele spirituale, nu numai pentru a lupta împotriva, ci pentru a trece peste, problemele personale, mai ales în situațiile de criză (boală, probleme casnice sau de servici). Este cale lungă până la dobândirea puterii spirituale dar odată obținută și înțeleasă vă va da tărie și liniște interioară pentru tot restul vieții.

Dojo Kun #2: Fi Credincios și Loial (Loialitate)

Să fi loial reprezintă esența tradiției samurailor și a influenței confucianismului asupra artelor marțiale. Loialitatea trebuie îndreptată către sensei și dojo. Elevul trebuie să fie întodeauna loial sensei-ului său și să înțeleagă loialitatea, în cea mai mare parte, așa cum era înțeleasă de samurai în epoca medievală, prin legătura până la moarte de seniorul său, fără ezitare. Deși pare o abordare puțin neobișnuită pentru prezent, fără loialitate deplină este greu să te aștepți ca un sensei să-și transmită toate cunoștințele unui elev gata să plece pentru un motiv oarecare. Elevul trebuie să demonstreze loialitatea în timp. Credința și loialitatea arătate sensei-ului vor fi răsplătite prin transmiterea mai multor cunoștințe și înțelepciune elevului, legătura astfel stabilită între elev și sensei este foarte valoroasă și stă la baza relației de învățare.

Dojo Kun #3: Dedică-te Sincer (Efort)

Dedicație sinceră înseamnă hotărâre și efort pentru atingerea măiestriei în arta Karate. În nici un caz nu se poate ajunge la măiestrie fără efort susținut și sacrificii din partea practicantului. Efortul trebuie făcut din toată inima și nu doar superficial. Străduința elevului va fi recunoscută de sensei și va fi răsplătită prin dedicarea unui timp de pregătire mai îndelungat cu el sau ea.

Dojo Kun #4: Respectă pe Ceilalți (Etichetă)

Respectul pentru ceilalți este o parte importantă a culturii Japoneze și Okinawaiene și un percept comun tuturor artelor marțiale. Gichin Funakoshi a spus: "Karate începe și se termină cu curtoazie". Tot el a spus că: "Fără curtoazie (respect) nu există dojo". Aceasta este reflectarea formală a naturii poporului Japonez și se manifestă prin înclinarea în timpul antrenamentului, pe stradă, acasă și la servici sau școală. Regulile de etichetă în dojo sunt foarte bine definite. Înclină-te corect și arată respect în tot ceea ce faci și oriunde te duci. Respectă tot ce te înconjoară: sensei, părinți, lege, natură, etc.

Dojo Kun #5: Nu Folosi Violența (Control)

Un luptător antrenat este o persoană cu un intens spirit competitiv și o mare forță, este, deci, necinstit să-și folosească calitățile împotriva cuiva nepregătit. Spiritul unui karate-ka este inbatabil și cunoștințele acestuia trebuiesc folosite numai în sprijinul justiției (dreptății). O persoană cu caracter poate evita o confruntare pentru că poate să-și controleze emoțiile și este împăcat cu el (ea) însuși (însăși). Nu are nevoie să-și testeze abilitățile pe stradă (în public). Câștigă fără să lupte și nu va regreta deoarece nu va răni pe nimeni. Este foarte greu să explici elevilor din ziua de azi un astfel de comportament din cauza atitudinii și nevoii acestora de a câștiga cât mai repede în competiții ceea ce este complect împotriva principiilor din karate-do și dojo kun. Este, de aceea, necesar să li se reamintească elevilor, permanent, importanța dojo kun.